FAQs
Dette er svarene på de oftest stilte spørsmålene vi får. Her vil du finne informasjon om produktene våre i tillegg til tips om hvordan å velge det produktet som er riktig for deg! Siden vil bli oppdatert etter hvert som nye produkter, trender og teknologier kommer på markedet. Vi er ‘gear heads’, akkurat som deg! Tipsene du får her går ut ifra våre synspunkter på lettvektsutstyr og friluftsliv og må derfor ikke bli tatt imot som absolutt sannhet. Vi vil gjerne bruke vår kjennskap og erfaring til å assistere deg i å "pakklett"!
Hva er forskjellen mellom teltduk i 20D eller 15D silnylon og 210T Polyester?
Silnylon er silikonbelagt nylon, et syntetisk materiale som har som fordeler at det er lettere og har et mindre pakkvolum enn polyester. 210T polyester, derimot, er et tykkere materiale, som vil være både billigere og mer resistent mot punktering og riper. I tillegg har polyester evnen til å beholde sin form selv om det er fuktig, mens et silnylon telt kan sige litt. Dette kan være viktig når det brått kommer uvær og du trenger et stødig og stramt telt. Bruker du telt i alle sesonger og i alt vær, har du tenkt deg en tur på høyfjellet, eller leter du etter noe med en rimelig pris som vil vare lenge? Så kan et telt i polyester være egnet for deg. Bruker du telt mest i sommertid og i mildere vær, eller er du erfaren lettvekts turgåer og ønsker du det absolutt letteste, så er et silnylon telt best for deg.
Lær mer om materialer:
Polyester og nylon fibre kan ikke sammenlignes på en enkel måte. Viktigst å vite er at de fleste lettvekts produktene er laget av et nylonbasert material. Dette er fordi nylon vil ha lavere vekt i forhold til polyester, selv om begge er like sterke. ‘D’ i 20D/10D står for ‘denier’, og sier noe om vekten eller tykkelse av selve fibrene som materialet er laget av. 1 denier betyr 1 gram per 9000 meter av et enkelt fiber. Et høyere tall betyr et tyngre og sterkere material. ‘T’ i 210T Polyester står for Tex, som er en annen målestokk for fibervekten, nemlig vekt i gram per 1000 m. Men husk at det er flere faktorer som påvirker styrken av et material, særlig ved sammensatte materialer som Silnylon. Husk også at forskjellige produkter, forskjellige bruksområder og forskjellige brukere, vil stille forskjellige krav til styrken av et material.
Hva er forskjellene mellom 3-,4- og 5-sesongs varianter av deres utstyr?
NatureHike og 3FUL, som de fleste andre merker på markedet, merker produktene sine med 3-, 4- eller 5-sesongs. Dette henger sammen med forholdene produktene er laget for å takle. Ved soveposer er dette stort sett basert på isolasjonsevne. Ved telt og annet utstyr er det materialstyrke og materialvalget som er avgjørende, samt selve designet, selvfølgelig. Et telt som er laget for alle 4 sesonger vil for eksempel ha et innertelt delvis eller fullstendig laget av solid materiale, for å holde varm luft inne i teltet. Dette er i motsettelse til et 3-sesongs telt, som gjerne har et innertelt fullstendig eller delvis laget av netting, for mer ventilasjon om sommeren. Du vil også finne 3-sesongs telt i sortimentet vårt som ikke har et innertelt i det hele tatt! Vi ville anbefalt det til deg som er villig til å akseptere en liten bris om natten hvis det betyr et mye lettere telt i sekken om dagen. ‘5-sesongs’ er et begrep oppfunnet for å beskrive en sovepose som, ikke kun egner seg til alle sesonger ved vanlig bruk, men er til og med varm nok til de kaldeste vinternettene i Norge! Du vil finne 5-sesongs soveposer og 4-sesongs telt blant vårt utvalg av ekstrem-utstyr.
Trenger jeg et telt med en eller to innganger?
Vi tilbyr noen telt med to innganger, som vår Mongar, Star River og Himmel modeller, og noen med kun én inngang, som for eksempel CloudUp, Flame 2p og Cirrus modellene.
Fordelen med å ha to innganger i teltet ditt, er at det rett og slett er enklere å komme seg inn og ut. Er dere to i teltet, har hver person sin egen inn- og utgang. Spesielt fint å ha når du må ut om natten… I tillegg har du i de fleste tilfeller da også to vestibyler, som hver person kan bruke til å ha sekken, skoene eller annet utstyr i. Et telt med to sideinnganger kan få relativt stor belastning på glidelåsene, når posisjoneringen ikke er perfekt i forhold til vindretning. Et telt med kun en inngang er ofte mer aerodynamisk og har kun en, men større, vestibyle. Vi synes personlig at den fine utsikten på solnedgangen du får gjennom en sideinngang ikke kan slås.
Angående størrelse, hvilket telt passer meg?
Dette kommer an på hvordan du har tenkt å bruke teltet ditt, og hvor dine personlige preferanser ligger. Har du, for eksempel, masse vinterutstyr som du vil ha med deg inni teltet? Er du på tur alene, med to eller flere personer, eller med hunden din? Hvor mye plass liker du å ha? Går du får det letteste, så velger du et enmannstelt hvis du er alene, et tomannstelt hvis dere er to, og så videre. Liker du å ha litt mer bevegelsesrom, og plass til å ha en del av ditt utstyr med deg inn i teltet, så går du opp et nummer. Er du alene, velger du i så fall et tomannstelt, og så videre. Skal du på lengre vinterturer, trenger du vel litt mer rom enn på en overnattingstur om sommeren. Velg det du tenker å være komfortabelt i. Husk også å se på takhøyden i oversikten over teltets mål! Det har mye å si for komfortnivået om du kan sitte rett opp eller ikke.
Hva slags liggeunderlag trenger jeg til høst- og vinterbruk?
Vi foretrekker oppblåsbare liggeunderlag, på grunn av lavere vekt, mindre pakkvolum og høyere komfort. Trenger du noe som kan takle temperaturer under frysepunktet? Da anbefaler vi et oppblåsbart liggeunderlag som er isolert, eller en kombinasjon av et uisolert, oppblåsbart liggeunderlag og et CCF (‘closed cell foam’; skum) liggeunderlag. Mengde isolasjon uttrykkes i en R-verdi. Jo høyere tallet, desto bedre vil liggeunderlaget isolere fra bunnen. En R-verdi over 3,5 vil være et godt valg for bruk i frysevær. Et liggeunderlag av skum vil være mye billigere, og kan nesten ikke ødelegges. En tredje mulighet er et selvoppblåsbart liggeunderlag. Dette vil gi deg et svært komfortabelt underlag som du ikke trenger å blåse opp selv. De er på den annen side også ganske mye tyngre og større. Vi vil bare anbefale det til deg som ikke skal gå langt, og liker god komfort i mildt høstvær.
Hva er fordelene med en dun sovepose over en syntetisk?
Dun er en av de best isolerende materialene i verden. Dun er et lag av tynne fjær under den ytre fjærdrakten på fugler. Den isolerende virkningen kommer fra klyngene som dannes på grunn av strukturen av dunen. Det skaper utrolig mange små luftceller som holder luften, som du varmer opp med kroppen din, på plass. Etter hvert som det renses flere ganger får man høyere og høyere kvalitet dun. Kvaliteten av dun måles i sovepose industrien i ‘Cuin’ som sier noe om hvor mye plass en viss mengde dun kan fylle opp. Jo høyere kvaliteten av dun er, desto mindre dun vil du trenge for å holde deg like varm, og desto mindre plass og vekt vil soveposen ta opp i sekken. Det finnes ingen syntetiske materialer som isolerer like godt som høy kvalitet dun, men syntetisk isolasjon har andre fordeler. Nemlig at det fortsetter å holde deg varm når det blir våt, og at det som regel er mye billigere.